Guide

Vill du byta webbhotell? Så här byter du webbhotell

Den ultimata guiden till att byta webbhotell. Vare sig du använder dig av cPanel eller Linux funkar går detta bra.

Artikel information

3 min lästid

Avatar för Redaktion

Senast uppdaterad
24 juni, 2022

Bildtext ”Byt webbhotell”. En flyttbil på en väg som åker ifrån en stad under en molnig dag.

Vill du byta webbhotell? Att byta webbhotell behöver inte vara svårt. Det finns många olika sätt att gå till väga beroende på om du har en statisk, eller dynamisk webbsida, samt om båda webbhotellen använder cPanel eller inte.

Om du inte redan har ett nytt webbhotell så kan du gärna kolla in vår lista på de bästa webbhotellen i Sverige.

Så här flyttar du en hemsida

Det finns två olika sätt du kan flytta en statisk hemsida på. Antingen använder du dig av filhanteraren eller så använder du dig av FTP.

En statisk hemsida är en hemsida utan databaser med mera. Det brukar endast bara HTML, CSS, JS samt några bilder. Att flytta en statisk hemsida är det absolut enklaste då du endast behöver tänka på filerna i din filhanterare. Jag har valt att visa hur du flyttar din hemsida med hjälp av filhanteraren.

Total tid: 5 minuter

1. Navigera till filhanteraren

Om båda webbhotellen använder cPanel så finns det en filhanterare.

Det första du behöver göra är att logga in på det gamla webbhotellet och navigera till filhanteraren. Sen dubbelklickar du på public_html eller www. Väl där har du alla dina filer för din hemsida.

2. Var säker på att du ser alla filer

För att vara helt säker på att alla filer kommer med så behöver visa dolda filer (filer som börjar med .).

Tryck på inställningar på högra toppen av sidan. Välj sedan visa dolda filer.

3. Överför filerna

Välj alla filer och högerklicka sedan på dem och välj ’compress’. Ladda ner ZIP filen till din dator genom att högerklicka på filen och sedan trycka på ’download’.

När du har laddat ner filen behöver du bara ladda upp den till ditt nya webbhotell. Det gör du genom att logga in på ditt nya webbhotells cPanel och navigera till filhanteraren som du gjorde på steg 1. Väl där laddar du upp zip filen och extraherar sedan filerna genom att högerklicka på den och välja ’extract’.

Har du en dynamisk webbsida?

Om du har en dynamisk webbsida istället som till exempel WordPress så behöver du utföra ett steg till nämligen att flytta databasen också.

Att flytta databasen är väldigt lätt det med. Så här gör du!

1. Navigera till phpmyadmin

Det första du behöver göra är att ladda ner databasen. Det gör du genom att navigera till phpmyadmin och sedan välja den databas du vill exportera. Tryck sedan på exportera och tryck kör.

2. Skapa en ny databas och användare

På det nya webbhotellet behöver du skapa en ny databas och användare. Efter att du har gjort den navigerar du tillbaka till phpmyadmin och väljer den databas du just skapade. Tryck sedan på importera och välj filen som du exporterade från den gamla databasen. Tryck sedan på kör

3. Ändra konfigurationen

Eftersom att din nya databas har ett annat lösenord och namn så behöver du ändra i konfigurationsfilen. På WordPress hittar du denna fil i filhanteraren > www > wp-config.php. Om du inte använder dig av WordPress så kan du försöka att leta efter någon fil som har liknande namn, configuration, config och så vidare.

Öppna filen och leta efter fälten DB_NAME, DB_USER samt DB_PASSWORD. redigera dem så att de blir korrekta. Glöm inte att spara dina ändringar

Be det nya webbhotellet om hjälp

Om båda webbhotellen använder sig av cPanel så kan du alltid be det nya webbhotellet att hjälpa dig med processen med att byta webbhotell. Du behöver oftast bara öppna ett supportärende och ge dem dina gamla cPanel inloggningsdetaljer. De flesta webbhotellen som HostUp och Oderland brukar göra detta utan extra kostnad.

Ändra i DNS

Okej. Nu när du har flyttat över alla filer så behöver du bara se till så att din domän pekar åt rätt webbhotell. Du kan antingen föra över domänen till det nya webbhotellet eller ändra i DNS. Du behöver bara ändra A och AAAA om det finns.

Du hittar A IPn i cPanel på höger sida under ’Shared IP Address’

Testa det nya webbhotellet lokalt

Det sista steget är inte ett måste om du vill byta webbhotell, men det kan vara bra. Om du vill så kan du testa det nya webbhotellet lokalt innan du uppdaterar i DNS. Om något skulle gått fel med flytten så kan du rätta.

Om du använder Windows så behöver du navigera till C:\Windows\System32\drivers\etc och öppna upp hosts med en textredigerare. Lägg sedan till en ny rad med följande struktur där 192.168.1.10 är ditt nya webbhotells IP address och mindomän.se är ditt domännamn.

192.168.1.10    mindomän.se 
Webbsajten