Omdöme

HostUp recension: Enhörningen av webbhotell?

Har vi hittat enhörningen av webbhotell? HostUp är ett webbhotell som fokuserar på säkerhet.

Artikel information

10 min lästid

Avatar för Redaktion

Senast uppdaterad
12 april, 2024

Letar du efter ett webbhotell där allt sköter sig själv? Då kanske HostUp är något för dig!

HostUp är ett nytt mycket lovande webbhotell. Deras webbhotell inkluderar rikligt med resurser som 2GB ram för endast 19 kr/månad på start paket eller hela 8GB ram på deras obegränsat paket. HostUp är det snabbaste webbhotellet vi har testat.

I denna recensionen av HostUp kommer vi att testa dem på riktigt med hjälp av olika slags verktyg och analyser samt utvärdera deras kontrollpanel som bygger på cPanel.

När vi har betygsatt HostUp har vi primärt kollat på följande:

 • Hastighet: Hur snabbt kommer din hemsida att ladda jämfört med andra webbhotell? Vi har under ett helt år övervakat vår WordPress testsida med hjälp av Pingdom.
 • Upptid: Har HostUp bra eller dålig upptid? Under ett helt år har vi övervakat detta och kommer att fortsätta att göra så.
 • Prissättning: Har de konkurrenskraftig prissättning, och hur är det egentligen med förnyelsepriset?
 • Funktioner: Saknar de någon funktion funktion som du behöver för att skapa en hemsida?
 • Kundtjänst: Det allra viktigaste är huruvida kundtjänsten kompetent eller inte.

Snabb sammanfattning

Betyg
5/5
Hastighet181 ms
Upptid99.99%
Tekniska specifikationerBra med ram minne från 2GB, upp till 8GB
WebbplatsflyttGratis
Webbhotells lösningarWebbhotell och VPS
ApparWordPress, Joomla, Drupal, Laravel, Nextcloud, Ghost och Discourse.
SupportMejl och chatt
PrisFrån 19kr startpris, förnyas för 39kr per månad

HostUp
+ Upptid (99.99%)
+ Hastighet (181 ms)
+ Servrar i Sverige
+ Snabbaste webbhotellet
+ Massor med ram minne
+ Billigt

Om HostUp

Låt oss först börja med att ta en titt på självaste företaget.

HostUp, eller Hostup AB som företaget heter grundades 2019 och har valt att specialisera sig på säkerhet. Företagsformen är Aktiebolag och VD samt grundare är David Berndtsson. De säger sig erbjuda över 5000 kunder ett webbhotell.

Det är ett svenskt företag. Enligt deras hemsida lämnar din data inte Sverige, utan om du köper ett webbhotell stannar detta i Sverige. Detta är bra om du driver ett företag och inte vill att dina data ska vara på drift utomlands.

hostup hemsida

För och nackdelar med HostUp

Man vill ju såklart att det webbhotell man väljer ska vara helt perfekt, precis som enhörningar är det omöjligt att hitta enhörningen av webbhotell. Alla webbhotell har både positiva och negativa sidor.

Fördelar

Vill du höra de positiva nyheterna först? Det är en vanlig fråga man brukar fråga någon så låt oss först ta en titt på fördelarna till vad som gör HostUp till det bästa valet:

 • Kontrollpanel som sköter sig själv: När man har fixat e-post, WordPress och allt annat vill man ju inte hålla på och hålla dessa uppdaterade. HostUp kontrollpanel uppdaterar automatiskt WordPress och deras tillägg. SSL-certifikat förnyas också automatiskt.
 • Snabb med LiteSpeed: Att optimera hemsidan för hastighet är aldrig kul. Är bilden rätt storlek? Är hemsidan för stor, eller använder jag rätt bildformat? Med HostUp behöver du aldrig tänka på detta utan hemsidan är alltid snabb. Detta eftersom att de använder sig av LiteSpeed Cache vilket optimerar din hemsida åt dig!

Nackdelar

Precis som vi påpekade tidigare finns det tyvärr alltid nackdelar med varje webbhotell. En sådan nackdel med HostUp var att:

 • Kontrollpanelen har många funktioner: Eftersom att HostUp använder sig av cPanel så har deras kontrollpanel i princip alla funktioner som det finns. Medan detta kan räknas som en fördel tycker jag att det blir lite rörigt. I de allra flesta fall vill man endast skapa e-postkonton och hålla på med sin WordPress hemsida – inte skapa e-postlistor eller NodeJS program.

Du väljer själv hur ofta du vill ha säkerhetskopior hos HostUp

Hos HostUp får du möjligheten att själv välja hur ofta du vill att automatiska säkerhetskopior ska tas. Det går att säkerhetskopiera dina e-postmeddelanden varje dag och din hemsida upp till varje timme. Som standard tas det säkerhetskopia varje dag och dessa sparas upp till 90 dagar.

En bra sak här är att lagringsutrymmet som dina säkerhetskopior använder räknas inte mot ditt totala lagringsutrymme. Man kan säga att dessa säkerhetskopior är gratis.

HostUp säkerhetskopiering
Konfiguration av säkerhetskopiering

Den andra kallas för Snapshot och bygger på Git. Om du någonsin har använd dig av GitHub eller något liknande är principen här lika. Endast ändringarna mellan säkerhetskopiorna sparas och i det fall du vill återställa hemsidan tar programvaran bort de ändringar du har gjort.

Det som jag tyckte var smart här är att HostUp automatiskt tar backup på hemsidan när i mitt fall WordPress och alla tillägg uppdaterades. Inte nog med det har de även en sekundär funktion som säkerställer så att uppdateringen inte gjorde sönder något på hemsidan. Denna funktion kallas för uppdaterings garanti.

Uppdaterings garanti

Automatiska uppdateringar har sina för- och nackdelar. Dels kan den åtgärda säkerhetsproblem, men den kan också orsaka driftfel och störa användarupplevelsen.

Uppdaterings garanti är en riktigt smart funktion. Den loggar HTTP status koden och antal ord på din hemsida före och efter uppdatering. En statuskod på 200 betyder att allt fungerar bra.

Om det skulle vara något fel som 404, sidan hittades inte, eller en annan felkod återställer programvaran automatiskt hemsidan till hur den var precis innan uppdateringen. Om antalet ord ändras markant återställer den också säkerhetskopian automatiskt.

Fortification

Säkerhet blir allt viktigare och de använder en kontrollpanel som verkligen sätter säkerhet framför allt annat.

De har en unik funktion som heter Fortification. Fortification separerar PHP-skript skrivåtkomst från varandra. Om din hemsida skulle bli hackad kan hackaren endast modifiera de filer som de har behörighet till.

PHP körs även under webbservern, och inte självaste användarkontot. En hackare kan därför inte ändra systemfiler, eller kolla igenom dina personliga mejl, SSH-nycklar och andra filer som de inte har behörighet till. Detta begränsar skadan som en hacker attack kan medföra.

HostUp ger dig möjlighet till att välja 3st olika säkerhetsnivåer. Fortification on (MAX), Ingen Fortification (Off) samt Fortification MIN.

Olika skrivåtkomst för olika Fortification nivåer
Ett exempel på hur olika Fortification inställningar skyddar en WordPress hemsida

YubiKey, Google Authenticator och E-post 2FA

På tal om säkerhet vet de flesta att 2-stegs authenticator är viktigt. Hos denna leverantör får du många val, och du kan konfigurera flera stycken om du så vill. Eftersom att jag har en YubiKey valde jag att använda den och allt fungerade bra.

Det känns mycket säkrare att en eventuell hackare även behöver få tag i min YubiKey för att kunna komma åt känslig information som EPP-koder för domäner.

De olika 2FA valen som finns hos HostUp. U2F är aktiverat
2-stegs authenticator konfigurations menyn i kundportalen

Jag har inte en statisk ip, men om du har en kan du även konfigurera så att endast brandväggen tillåter inloggningar från en specifik IP lista. I självaste webbhotellet får du också tillgång till att konfigurera en IP lista.

iplista konfiguration i webbhotell kontrollpanelen
Konfiguration för ip lista för kontrollpanelen

Mejl med DKIM, DMARC och SPF

Att ditt mejl hamnar i skräpkorgen är aldrig kul. Men det kan också medföra stora kostnader. HostUp har åtgärder som ska förhindra detta. De använder sig av MailChannels som säger sig säkerställa leveransen av e-post samtidigt som kontot automatiskt konfigureras med ovanstående säkerhetsfunktioner.

DMARC är nog den viktigaste funktionen. Du kanske själv har märkt att du har fått mejl från Jula eller andra butiker som säger att du har vunnit massor av pengar. Detta är såklart fake. Anledningen du får dessa mejl är eftersom att deras webbhotell inte använder sig av DMARC. DMARC gör så att dina e-post meddelanden signeras kryptografiskt. Detta bidrar till bättre leverans av e-post samt att lurendrejare inte kan utge sig för att vara dig och skicka e-post från din e-postadress.

PageSpeed – en snabbare hemsida på autopilot

Är du trött på att hålla på att optimera din hemsida för hastighet hela tiden? Önskar du att det fanns ett verktyg som automatiskt ser till att bilderna är rätt storlek, format och mycket mer? Då kanske PageSpeed är lösningen.

PageSpeed är ett tillägg för Apache från Google. Målet med detta är att hjälpa webmasters att optimera deras hemsida.

Nedan kan du se ett galleri på några inställningar som du kan välja mellan för att göra din hemsida snabbare.

Enkelt att hantera program

Det är enkelt att komma igång med en hemsida här. Det finns 7 relevanta program, och inte flera hundra som du kan installera på ett klick. De allra flesta, om inte alla kommer att välja WordPress.

1 klicks installations alternativ. Går att välja WordPress, Laravel, Drupal, Ghost och mer

När jag installerade WordPress fick jag ett mejl med inloggningsuppgifter. Sen var det bara att sätta igång. Det brukar bli så att man väldigt sällan besöker självaste kontrollpanelen när väl programvaran är installerad. Om du skulle ro för dig att göra det kan du återställa lösenordet, ändra Fortification, byta namn på hemsidan och mycket mer.

En funktion här som jag tyckte var riktigt bra är Duplicera webbplats. Med denna har du möjligheten att skapa en så kallad ”staging” webbplats. Med denna funktion får du möjligheten att bygga en hemsida som inte andra ser. När du är redo att publicera allt duplicerar du helt enkelt staging sidan till huvudsidan.

Kontrollpanelen för WordPress hos HostUp

Redis cache som default i WordPress installationen

Som vanligt när jag installerade WordPress här så har jag inte speciellt höga förväntningar. Jag tänkte mig att jag skulle få en standard installation utan några ändringar men jag visades fel så fort jag kom in i wp-admin.

Redis cache, ett program som hjälper ofantligt mycket när det kommer till hastighet för stora WooCommerce hemsidor hade installerats.

Detta är verkligen ett stort plus! Förutom att Redis inte brukar vara tillgängligt på de flesta webbhotell så hade det installerats automatiskt. Oderland och Loopia är också två av de få webbhotell som erbjuder Redis, fast där måste man jobba sig med att konfigurera saker manuellt och använda ssh terminal. Även om det för mig som är van vid terminalen inte hade varit något problem så kan jag förstå om det för mindre kunniga kan vara ett stort hinder.

Snabbaste hastigheten hittills – 181 ms

Snabba sidladdningstider är definitivt väsentliga för alla webbplatser, men speciellt när det gäller företagssidor. Att ha en seg webbsida resulterar i lägre intäkter, Google ranking, samt sämre användarupplevelse. Vi har alla märkt hur jobbigt det är när webbplatsen är riktigt långsamma, eller hur irriterande det kan vara när en video bara buffrar, och du vill väl inte att det ska vara din webbplats, eller hur?

Sidhastighet har varit en rankningsfaktor på Google sedan åtminstone 2010, och enligt Sean Work överger 40% av besökarna en webbplats som tar mer än 3 sekunder att ladda.

Hastighet enligt Pingdom för min test hemsida hos HostUp

Eftersom dess stora betydelse skapade vi en WordPress-webbplats hos HostUp mätte hur lång tog det tar att ladda hemsidan från platser över hela Europa, varje minut! Detta för att kunna ge dig en bra överblick på hur snabbt webbhotellet är, och kunna jämföra det med andra webbhotell.

Upptid på mer än 99.99%

Upptid, eller drifttid är bland den viktigaste meriten när du väljer ett webbhotell, betydligt viktigare än hastighet eftersom att om webbplatsen är nere så går den ju såklart inte att besöka och dess hastighet blir oändligt långsam!

På grund av dess vikt har vi och kommer att fortsätta att övervaka våran WordPress testsida för att se när det är driftfel, hur ofta och hur länge. Vi har precis börjat med denna webbsida så än så länge har vi inte så mycket statistik, men det kommer att förändras med tiden!

Snabb information om vårt övervakningsverktyg:

Vårt övervakningsverktyg besöker webbplatsen varje minut, varje timme, dygnet runt och rapporterar eventuell driftstopp. På slutet av varje månad ser vi över resultaten och uppdaterar det ovan. Detta betyder att vi kan se den verkliga drifttiden, snarare än om vi bara märkte det manuellt.

Ingen Upptid Garanti

HostUps SLA nämner ingenting om en kompensation om din webbsida skulle gå ner på grund av fel med deras servrar.

45 dagars öppet köp

HostUp har hela 45 dagars öppet köp på deras webbhotell. Detta kan jämföras med Miss Hosting som också erbjuder 45 dagar öppet köp och Loopia som erbjuder en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti.

Det finns dock några undantag från denna som är viktigt att känna till. Det inkluderar inte tillägg som SSL-certifikat och domännamn. Samma sak gäller för andra extrafunktioner.

Kundtjänst

HostUp kundtjänst är svensktalande. De erbjuder mejl och chatt support. Tyvärr erbjuder de inte 24/7 support.

De har också en självsupport avdelning där man finn ett stort utbud av guider.

Planer och funktioner

En snabb överblick över deras 3 webbhotellpaket och funktioner:

Prislista

Start – 19 kr/mån – förnyas för 39 kr/mån:

 • Obegränsat antal hemsidor
 • 50GB Lagringsutrymme
 • 2GB Minne

Företag – 29 kr/mån – förnyas för 99 kr/mån:

 • Obegränsat antal hemsidor
 • 100GB Lagringsutrymme
 • 4GB Minne

Obegränsad – 99 kr/mån – förnyas för 199 kr/mån:

 • Obegränsat antal hemsidor
 • 200GB Lagringsutrymme
 • 8GB Minne

En funktion som gör HostUp ganska så unika inom industrin är användningen av CPU-tid som begränsning. Vad är då CPU-tid för någonting? Vi börjar med några definitioner.

 • 1 sekund CPU-tid är det samma som om att du skulle fullt använda en CPU i en sekund. Den totala användningen är på ett 24 timmars intervall
 • De flesta webbhotell ger dig tillgång till en eller två CPU. De brukar skriva det som 100% CPU, 200% CPU.

Om du behöver installera ett plugin, eller får massor av besökare vid en tidpunkt på dagen behöver du inte oroa dig för att du har en gräns när det gäller hur många CPU du har. Istället är det den totala mängden processorkraft som använts under dygnet som spelar roll. Smart va?

Att jag på mitt start konto hade tillgång till hela 8, eller 800% CPU kändes ganska så galet! Jämförelsevis så gav Miss Hosting mig 100% CPU och på Oderland var det 200%.

Sammanfattning & rekommenderar vi HostUp?

Ja, vi rekommenderar HostUp.

HostUp
+ Upptid (99.99%)
+ Hastighet (181 ms)
+ Servrar i Sverige
+ Snabbaste webbhotellet
+ Massor med ram minne
+ Billigt

HostUp webbhotell må inte vara det billigaste av alla de webbhotell vi har tittat på för första året, men det är definitivt det bästa. Upptiden som vi hittills har sett ligger på 99.99%. Sidhastigheten ligger på endast 181 ms, och de använder sig av LiteSpeed webbserver. Om du vill förnya tjänsten efter ett år är priset för detta mycket rimligt. De erbjuder support på svenska. De har också öppet köp på hela 45 dagar, så om det inte uppfyller dina förväntningar är du fri att säga upp webbhotellet med en återbetalning.

Enligt mig så är det ett webbhotell som är bäst för dig som vill ha en WordPress hemsida som är stabil, snabb och prisvärd.

Det finns inga recensioner ännu.

Webbsajten