Oderland är ett mer premium alternativ till de flesta webbhotell. Deras webbhotell inkluderar rikligt med resurser som ram och webbservern är blixtsnabb.
Fokuset ligger på att tillhandahålla en premium hostingtjänst på bekostnad av priset. Eftersom att de är ett väletablerat webbhotell med bra rykte har de inga som helst problem att passa på att ta bra betalt.
Snabb sammanfattning
Betyg | 3,7/5 |
Hastighet | 200 ms |
Upptid | 99.98% |
Tekniska specifikationer | Bra med ram minne på 3GB, upp till 5GB |
Webbplatsflytt | Gratis |
Webbhotells lösningar | Webbhotell och VPS |
Appar | WordPress, Joomla, Drupal, Magento, och mer än 350st ändra |
Support | Mejl, chatt, ärende och telefon |
Pris | 185kr startpris, förnyas för 185kr per månad |
Om Oderland
Vi börjar med att ta en titt på självaste företaget.
Oderland grundades 1998 och är således tillsammans med Loopia de webbhotell som har funnits längst på marknaden. Företaget har sitt huvudkontor här i Sverige och drivs under Oderland Webbhotell AB med VD Jack Oderland.
Om man undersöker vilka domäner som använder deras namnservrar ser man att Oderland tillhandahåller webbhotell åt drygt 50 000 hemsidor.
För och nackdelar med Oderland
Webbhotell dyra som billiga, små som stora har alla sina för- och nackdelar. Att hitta enhörningen av webbhotell är riktigt svårt. Vi börjar med de goda nyheterna.
Fördelar
- Driftjour 24/7: Hos Oderland har du möjligheten att komma i kontakt med deras tekniker dygnet runt. Viktigt att poängtera är att detta endast gäller om är ett fel som har orsakats av dem. För övriga fel debiteras du en avgift på 3 750kr exkl. moms, och detta per påbörjad timma.
- Bra med resurser: De allra flesta hemsidor använder inte mycket resurser, men trots det får du tillgång till hela 3GB minne på det billigaste paketet. Det finns ingen gräns på antalet hemsidor för den delen heller.
- Stabilt val: Precis som Loopia har Oderland funnits på marknaden i över 20 år och deras balansräkning är riktigt stabil. Detta är inget webbhotell som kommer att försvinna på ett bra tag framöver.
Nackdelar
Precis som vi påpekade tidigare finns det tyvärr alltid nackdelar med de olika leverantörer av webbhotell.
- Riktigt dyrt: Med ingångspriser på hela 185kr per månad är Oderland bland det dyraste alternativet i Sverige.
Elastic Scaling
Beräknar du att din hemsida kommer att växa snabbt? Då kan det vara riktigt svårt att se till att du har tillräckligt mer resurser. Elastic Scaling är en tjänst som du kan aktivera på deras Premium-paket.
Denna tjänst skalar upp resurserna åt dig automatiskt. Du slipper allt krångel med att byta från webbhotell till VPS. Som mest kan du få tillgång till hela 64GB minne och 6 CPU kärnor. Det är galet mycket minne! Med så mycket minne skulle du kunna starta igång åtminstone 2 000 WordPress hemsidor.
Två kontrollpaneler hos Oderland
Hos Oderland får du tillgång till två slags kontrollpaneler. En där du kan hantera dina nuvarande tjänster och faktureringar. Den andra är kontrollpanelen är cPanel och det är där du hanterar din hemsida.
Det kan vara lite krångligt att hålla reda på allt och de olika inloggningsuppgifter man får. Jag har visserligen inget problem med detta, det är standard att ha en kundportal och en kontrollpanel för de flesta webbhotell. Problemet är priset.
Webbhotell som Kinsta och Loopia har en helhetslösning där allt är integrerat i en enda kontrollpanel. Dessa webbhotell kostar däremot betydligt mycket mer än de flesta andra. Oderland kostar också betydligt mycket mer, men har ingen helhetslösning när det gäller kontrollpanelen.
Hursomhelst då webbhotellet använder sig av samma programvara som Miss Hosting ser layouten också likadan ut. Den stora skillnaden är att Oderland använder sig av LiteSpeed istället för Apache.
Säkerhetskopieringar ingår – men är inte något speciellt
En fördel som jag lade märket till gentemot Miss Hosting är att Oderland inkluderar automatiska dagliga säkerhetskopieringar. Hos Miss Hosting kostade detta extra. För att tillhandahålla denna tjänst använder de sig av Acronis Backup tillskillnad från Miss Hosting som använde sig av R1 Soft backuptjänst.
Det kanske inte är så konstigt då priset för detta webbhotell är mångdubbelt så högt, men det är ändå något som är värt att poängtera.
Funktionen är däremot inte lika smart som HostUp har. Deras backup funktion tar säkerhetskopia på allt varje natt. HostUp gör detta också men de tar även säkerhetskopia precis innan automatiska uppdateringar och återställer den helt automatiskt i fall något skulle gå fel.
Eftersom att Oderland säger sig vara ett premium alternativ skulle jag vilja se den här funktionen här också. Då jag har många års erfarenhet vet jag om att det inte är allt för ovanligt att en hemsida går sönder på grund av en uppdatering, och det kan vara riktigt jobbigt. Om det är en viktig hemsida kan du behöva avbruta det du gör för att återställa en säkerhetskopia, och tyvärr är det många som stänger av automatiska uppdatering på grund av det.
Riktigt snabb hastighet – 200 ms
Hastighet och en bra användarupplevelse går hand i hand. Sökmotorer har som mål att ge användaren en sådan bra upplevelse som det bara går. Core Web Vitals algoritm inkluderar hastighet som en viktig faktor. Om två olika hemsidor har likvärdig bra information kan det vara så att den ena hemsidan hamnar högre upp i sök bara för att den är snabbare.
Hos Oderland behöver du inte oroa dig för att din hemsida är långsam. Som vi påpekade ovan använder de sig av LiteSpeed. LiteSpeed är en programvara som har som mål att göra din hemsida så snabb som möjligt. När vi testade Oderland märktes detta markant.
WordPress test sidan som jag skapade laddas på endast 200 ms! Det är det näst bästa resultaten av alla webbhotell som vi har jämfört. Som med alla våra tester av hastighet använde vi inte något caching verktyg. Om ni däremot har en hemsida hos Oderland rekommenderar jag att ni aktiverar LiteSpeed Cache. Detta kommer att göra er hemsida ännu snabbare!
Det är lätt att bli besatt av att försöka få en sådan bra hastighet som möjligt. Tänk däremot på att det inte spelar någon roll huruvida din hemsida laddar på 0.2 sekunder eller 2 sekunder. Ändringen är inte markant nog för att göra någon skillnad, och Core Web Vitals algoritmen kommer att vara glad i båda av fallen.
Upptid på 99.98%
Att din hemsida är otillgänglig är det värsta som kan ske. Om du har en webbshop förlorar du potentiellt intäkter och framtida kunder. När det kommer till en vanlig blogg är det förstås inte lika viktigt men det är fortfarande inte kul att inte kunna skriva på din blogg när du känner för det bara för att det webbhotell i fråga har serverhaveri.
Som tur är har vi under ett helt år bevakat vår hemsida hos Oderland för att se om det går ner. Detta gjorde vi med hjälp av Pingdom. Se upptid rapport. De har även en egen status sida där du kan se om de har driftfel eller ej. Tyvärr publicerar de inte historiken hur ofta eller hur länge dessa driftfel varar.
Så vitt vi har uppmätt är upptid inget problem hos detta webbhotell. En upptid på 99.98% är helt okej, allt över 99.9% är bra.
Snabb information om vårt övervakningsverktyg:
Vårt övervakningsverktyg besöker webbplatsen varje minut, varje timme, dygnet runt och rapporterar eventuell driftstopp. På slutet av varje månad ser vi över resultaten och uppdaterar det ovan. Detta betyder att vi kan se den verkliga drifttiden, snarare än om vi bara märkte det manuellt.
Ingen Upptid Garanti
Oderlands SLA nämner ingenting om en kompensation om din webbsida skulle gå ner på grund av fel med deras servrar.
60 dagars öppet köp
Oderland har hela 60 dagars öppet köp på deras webbhotell – högst av alla webbhotell vi har provat. Detta kan jämföras med Miss Hosting som erbjuder 45 dagar öppet köp och Loopia som erbjuder en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti.
Det finns dock några undantag från denna som är viktigt att känna till. Det inkluderar inte tillägg som SSL-certifikat och domännamn. Samma sak gäller för andra extrafunktioner.
Kundtjänst
Oderlands kundtjänst är svensktalande. De erbjuder mejl, chatt och telefon support. Tyvärr erbjuder de inte 24/7 support förutom då det är driftfel, utan det är följande tider som gäller:
De har också en kunskapsdatabas för självsupport med ett väldigt stort utbud av artiklar.
Planer och funktioner
En snabb överblick över deras 2 webbhotellpaket och funktioner:
Standard – 185 kr/mån – förnyas för 185 kr/mån:
- Obegränsat antal hemsidor
- 20GB Lagringsutrymme
- 3GB Minne
Premium – 369 kr/mån – förnyas för 369 kr/mån:
- Obegränsat antal hemsidor
- 30GB Lagringsutrymme
- 5GB Minne
Sammanfattning & rekommenderar vi Oderland?
Ja, vi rekommenderar Oderland.
Man kan sammanfattningsvis säga att om du tidigare har köpt Miss Hosting webbhotell, eller funderat på att köpa det kommer du att få en liknande upplevelse här. Om man jämför layouten så är mycket den samma. Du får till exempelvis samma kontrollpanel, men till skillnad från Miss Hosting får du massor med minne, och en lite snabbare hemsida. Det är precis så jag skulle sammanfatta det. En Miss Hosting med mer resurser.
Oderlands webbhotell är däremot definitivt inte rätt val för dig som har en tajt budget. Elastic Scaling är unik hos detta webbhotell, och om det är något du söker kanske och en riktigt Oderland rätt val för dig.
Upptiden som vi hittills har sett ligger på 99.98%. Sidhastigheten ligger på endast 200 ms, och de använder sig av LiteSpeed webbserver. Förnyelsekostnaden är densamma. De erbjuder support på svenska. De har också öppet köp på hela 60 dagar, så om det inte uppfyller dina förväntningar är du fri att säga upp webbhotellet utan kostnad.
Ska jag välja Standard eller Premium-paketet?
För nästan vilken hemsida som helst fungerar Standard lika bra som Premium. Den enda skillnaden är antalet resurser och huruvida du behöver Elastic Scaling eller inte. Antalet resurser som ingår i Standard är nog för att köra flera medelstora hemsidor.