Om du letar efter ett stabilt, och väl etablerat val kanske Loopia är något för dig. Loopia AB som företaget heter är nämligen klart störst på den svenska marknaden. De specialiserar sig inte inom något speciellt som andra webbhotell, utan det är mer ett generellt val där du kan köra allt möjligt.
Loopia har lite dyrare priser med ingångspriser på 39kr per månad, och efter första året får du en prishöjning till 119kr per månad.
Enligt vår övervakningstjänst har Loopia haft inte många driftfel. En WordPress-webbplats laddas på knappt 700 ms.
Snabb sammanfattning
Betyg | 3/5 |
Hastighet | 700 ms |
Upptid | 99.96% |
Tekniska specifikationer | N/A |
Webbplatsflytt | Ingen flyttjänst |
Webbhotells lösningar | Webbhotell och VPS |
Appar | WordPress, Joomla, OpenCart och MediaWIki. |
Support | Mejl, chatt och telefon |
Pris | 39kr startpris, förnyas för 119kr per månad |
Om Loopia
Vi börjar med att ta en titt på självaste företaget.
Loopia grundades 1999 och erbjuder webbhotell i flera olika länder i Europa. Deras verksamhet är störst i Sverige och de har även sitt huvudkontor i Västerås.
De säger sig tillhandahålla över 300 000 hemsidor och över 700 000 domäner. Detta gör det till det största webbhotellet i Sverige. Tillsammans med One.com är det den registrar av .se domäner som registrerar mest domäner av alla.
För och nackdelar med Loopia
Alla vill såklart välja ett webbhotell som är helt perfekt, men det är tyvärr svårt att hitta enhörningen av webbhotell. Precis som allt annat har de allra flesta webbhotellen både positiva och negativa sidor.
Fördelar
- Telefonsupport: Möjligheten att kunna få hjälp direkt via telefon är något som många webbhotell idag saknar. Hos Loopia har du den möjligheten. Det är dock viktigt att poängtera att likt deras live chatt kan de inte hjälpa dig med vissa tekniska frågor.
- Stabilt val: De har funnits på marknaden i över 20 år och det råder ingen tvekan att de kommer att fortsätta erbjuda dig lösningar för din hemsida flera år framöver.
- 2FA med bank-id: Hos Loopia får du möjligheten att logga in med bank-id istället för användarnamn och lösenord. Detta är helt unikt och det finns inget annat webbhotell som erbjuder denna funktion.
Nackdelar
Precis som vi påpekade tidigare finns det tyvärr alltid nackdelar med de olika leverantörer av webbhotell.
- Riktigt dyrt: Ingångspriset är inte värst billigt och förnyelsepriset är definitivt inte billigt. Det finns inte heller några unika funktioner som hanterad hosting.
- Krånglig kontrollpanel: Tyvärr måste jag säga att deras kontrollpanel var riktigt krånglig att navigera i. Som tur är behöver du inte besöka denna ofta då du för det mesta förmodligen kommer att jobba i WordPress.
- Ingen filhanterare: Hos Loopia finns det ingen filhanterare i kontrollpanelen. Om du behöver ladda upp en fil måste du göra detta med FTP. Alla andra webbhotell vi har testat erbjuder dig möjligheten att använda en filhanterare.
Loopia Boost-hosting
När vi provade Loopia provade vi även deras funktion som heter Boost-hosting. Som du säkert redan kan förutspå säger sig denna funktion göra din hemsida mycket snabbare. Vi märkte däremot inte någon större förbättring gentemot att använda sig av ett gratis cache plugin som W3 Cache för WordPress.
Precis som W3 Cache har Boost-hosting Sid Cache och Kod Cache som gör din hemsida statisk, plus Objekt Cache.
Om du försöker att välja mellan Privat och Företag rekommenderar jag dig att välja Privat och sedan installerar W3 Cache. Då kommer du att spara massor med pengar samtidigt som din hemsida blir ungefär lika snabb som om du skulle använda dig av Loopias Boost funktion.
Kontrollpanelen hos Loopia
När du väljer ett webbhotell spelar kontrollpanelen inte jättemycket roll. Visst är det bra om kontrollpanelen är lätt att navigera och har massor av funktioner men av egen erfarenhet använder du den väldigt sällan.
De få gångerna som du besöker kontrollpanelen är för att du behöver installera programvara som WordPress, eller skapa e-postkonton och då är det bra om det är lätt att göra så. När väl detta är gjort kommer du att jobba i WordPress gränssnitt och inte i Loopias kontrollpanel.
Jämfört med andra webbhotell ser den lite gammal ut, men den gör sitt jobb. Det finns 4 stycken olika frågor högst upp som frågar dig vad du vill göra. Skapa en hemsida, en e-postadress, eller kanske lägga till en till domän. För de allra flesta användare är det allt du behöver.
Andra webbhotell som Miss Hosting och Oderland cPanel ger dig hur mycket information som helst i kontrollpanelen. Jag skojar inte, det måste vara minst 50st navigeringsikoner bara från huvudmenyn! Detta har såklart sina för och nackdelar. Å ena sidan kan det vara bra om du vet vad du gör. Men å andra sidan om du inte gör det och är ny till webbhotell underlättar de 4 frågor som du får verkligen.
Få men bra val av program
På tal om få val ger Loopia precis som HostUp endast möjligheten att installera några få CMS som WordPress och Joomla.
För mig är detta faktiskt en fördel. Webbhotell som Miss Hosting bara öser på med val. Där har du möjligheten att installera 350 olika program varav många som inte ens fungerar!
Snabb hastighet – 700 ms
Snabba sidladdningstider är definitivt väsentliga för alla webbplatser, men speciellt när det gäller företagssidor. Att ha en seg webbsida resulterar i lägre intäkter, Google ranking, samt sämre användarupplevelse. Vi har alla märkt hur jobbigt det är när webbplatser är riktigt långsamma, eller hur irriterande det kan vara när en video bara buffrar, och du vill väl inte att det ska vara din webbplats, eller hur?
Sidhastighet har varit en rankningsfaktor på Google sedan åtminstone 2010, och enligt Sean Work överger 40% av besökarna en webbplats som tar mer än 3 sekunder att ladda.
Eftersom dess stora betydelse har vi skapat en WordPress-webbplats med Loopia och mäter hur lång tid det tar att ladda hemsidan från 4 olika platser i norden varje minut. Detta för att kunna ge dig en bra överblick på hur snabbt webbhotellet är, och kunna jämföra det med andra webbhotell.
Plats | Första besöket | Andra besöket |
---|---|---|
Stockholm, Sverige | 490 ms | 433 ms |
Oslo, Norge | 460 ms | 420 ms |
Helsinki, Finland | 800 ms | 637 ms |
Köpenhamn, Danmark | 831 ms | 730 ms |
Upptid på 99.96%
Upptid, eller drifttid är bland den viktigaste meriten när du väljer ett webbhotell, betydligt viktigare än hastighet eftersom att om webbplatsen är nere så går den ju såklart inte att besöka och dess hastighet blir oändligt långsam!
På grund av dess vikt har vi och kommer att fortsätta att övervaka våran WordPress testsida för att se när det är driftfel, hur ofta och hur länge. Besök vår upptid rapport för Loopia för mer statistik.
Statistik på Loopias genomsnittliga upptid:
- Juni 2021 genomsnittlig upptid: 100%
- Maj 2021 genomsnittlig upptid: 100%
- April 2021 genomsnittlig upptid: 99,97%
- Mars 2021 genomsnittlig upptid: 100%
I april så hade Loopia totalt 3 olika driftfel som resulterade att våran hemsida var nere och inte gick att besöka under 13 minuter. Detta betyder med andra ord betyder detta att din webbplats är nere i genomsnitt 17 minuter per månad!
Snabb information om vårt övervakningsverktyg:
Vårt övervakningsverktyg besöker webbplatsen varje minut, varje timme, dygnet runt och rapporterar eventuell driftstopp. På slutet av varje månad ser vi över resultaten och uppdaterar det ovan. Detta betyder att vi kan se den verkliga drifttiden, snarare än om vi bara märkte det manuellt.
99.93% Upptid Garanti
I Loopias SLA står det att de har en upptids garanti på 99,93%. Det är dock oklart om de har någon garanti för webbhotell.
30 dagars öppet köp
Loopia har 30 dagars öppet köp på deras webbhotell. Detta kan jämföras med Miss Hosting som också erbjuder en 30-dagars ångerrätt.
Det finns dock några undantag från denna som är viktigt att känna till. Det inkluderar inte tillägg som SSL-certifikat och domännamn. Samma sak gäller för andra extra funktioner.
Kundtjänst – ok
Loopias kundtjänst är helt ok. De pratar svenska, olikt Miss Hosting och svarstiden är också helt ok. De erbjuder mejl, chatt och telefon support.
Jag har kontaktat dom vid två olika tillfällen. Ibland tar det 20 minuter innan de svarar, och ibland svarar de mig direkt. Deras svar är mycket bra och de löste mitt problem fort.
De har också en kunskapsdatabas för självsupport med ett väldigt stort utbud av artiklar.
Planer och funktioner
En snabb överblick över deras 3 webbhotellpaket och funktioner:
Privatpaket – 39 kr/mån – förnyas för 119 kr/mån:
- 75GB Lagringsutrymme
- Standardprestanda
Företagspaket – 39 kr/mån – förnyas för 229 kr/mån:
- 150GB Lagringsutrymme
- Boost-hosting
Företagspaket Plus – 99 kr/mån – förnyas för 449 kr/mån:
- 200GB Lagringsutrymme
- Boost-hosting
Sammanfattning & rekommenderar vi Loopia?
Ja, vi rekommenderar Loopia.
Loopias webbhotell kanske inte har den bästa hastigheten som vi hittills har sett men det är ett väldigt stabilt val. De har funnits på marknaden en väldigt lång tid och kommer förmodligen att finnas kvar om 10 år.
Deras nybörjarplan är mycket prisvärd för lagringen som ingår. Förnyelsekostnaden är däremot inte densamma, men jämfört med andra webbhotell är den inte så mycket högre. Miss Hosting har till exempel startpris på 9kr, och sedan en prischock på 1000% till 99kr per månad. Deras support erbjuder väldigt många alternativ och är svensktalande. De har ett förlängt öppet köp på 30 dagar.
Om du väljer att skaffa webbhotell från Loopia så rekommenderar vi dig att spana in ÖrnMalm Webbyrå. Där hittar du kompletta, stegvisa videoserier om hur du bygger hemsidor och webbutiker på Loopias servrar
Vilket paket ska jag välja?
Jag rekommenderar att du väljer Privat paketet. Du får ofantligt mycket med lagringsutrymme som du aldrig kommer att kunna utnyttja till fullo, samtidigt som det finns gratis alternativ till extra boost-hosting som Företag paketet inkluderar. Denna hemsida, webbsajten.com, använder drygt 0.5GB lagringsutrymme och här får du hela 75GB lagringsutrymme.