Guide

WordPress Introduktion

En riktig bra introduktion till WordPress och hur du kan komma igång även fast du inte har ett webbhotell

Artikel information

3 min lästid

Avatar för Redaktion

Senast uppdaterad
24 juni, 2022

En hemsida med penna och linjal sticker ut ur en dator. Till höger om denna syns ett kugghjul. Titeltext plus "Kom igång", "tema & tillägg" syns högst upp. Längst ned syns "Webbhotell Info", "Vi hjälper dig hitta rätt webbhotell och komma igång med din hemsida"

WordPress är en helt fantastisk lösning om du vill blogga, eller helt enkelt vill ha en hemsida och det är det som vi använder oss av. Så vi har bestämt oss att göra en WordPress introduktion så att du kan komma igång så fort som möjligt!

Introduktion till WordPress för nybörjare

WordPress är den största bloggnings plattformen som används av miljontals olika webbsidor runt om i världen. Det bästa med denna plattform är att det är så kallad öppen källa (open source) som kan användas av vem som helst, helt gratis och får lov att modifieras efter dina behov.

Du kan använda WordPress för att bygga en rad olika webbsidor, och inte bara bloggnings sidor. Det går bra att använda det för att bygga en e-handelssida, CV eller portfölj sida, företags hemsidor och så vidare.

Det är inte så att det bara är nybörjare som använder denna plattformen heller, utan stora webbsidor som TED blogg, Microsoft nyheter, till och med Playstations blogg använder WordPress.

Är WordPress helt gratis?

Faktiskt ja. Även fast det är ett gratis open source verktyg som får modifieras, och användas av alla så finns det kostnader. Ingenting är gratis och du kan ju fråga dig själv varför skulle någon skapa någonting helt gratis när det kostar pengar att göra produkten? Varför skulle man inte sälja den?

Att vara open source har sina fördelar i det att man inte behöver betala massor av pengar till utvecklare för att fixa buggar och implementera nya funktioner. Hundratals olika programmerare har redan bidragit till utvecklingen av WordPress helt gratis. Eftersom att tid är pengar så kan man faktiskt säga att de tjänar pengar på att ha det gratis.

Kom igång!

Okej så nu vet du lite om vad WordPress är för något så nu ska jag gå igenom hur du kan komma igång och starta upp en blogg. Det finns två olika sätt du kan komma igång, nämlingen WordPress.com och WordPress.org

WordPress.com

WordPress.com är den kommersiella varianten av WordPress. Det är faktiskt ett helt annat företag som ägs av en vinst drivande organisation olikt WordPress.org som är icke vinst drivande. De erbjuder begränsade gratis bloggar, ungefär som blogger samt betalda lösningar.

Begränsningarna är väldigt stora och du kan inte installera några som helst plugins eller teman utan du är fast med det du får.

WordPress.org

På WordPress.org får du själv ladda ner och installera alltihop. Självaste mjukvaran är gratis och det har inga begränsningar. Det enda du behöver är någonstans att lägga upp din webbsida på. Antingen gör du det på din dator, en vps eller det mest populära alternativet, ett webbhotell.

Några förkunskaper behövs inte för några av alternativen. Det är dock till stor hjälp om du har god datavana. Det finns riktigt bra guider på hur du installerar WordPress som du kan använda dig av.

Om du inte förstår dig på datorer överhuvudtaget utan bara vill ha någonstans att skriva direkt så kanske WordPress.com är det bästa alternativet för dig.

Teman

Teman är självaste designen på din hemsida. Det finns tusentals olika alternativ att välja mellan, både gratis och betalda teman. Du kan till och med göra ett tema själv som jag har gjort för denna hemsida.

ThemeForrest är en riktigt bra hemsida om du letar efter betalda teman.

Plugins/tillägg

Det allra bästa med WordPress är att precis som i din telefon har du appar för precis allt. Om du vill ha någon funktion så är det bara att söka efter den på deras plugin hemsida. För tillfället så finns det 58 299 olika tillägg!

Det finns även många bra tillägg som hjälper dig med din SEO och gör så att din webbsida rankar högre upp i Google. Jag har gjort ett annat blogginlägg på suveräna tillägg som vi använder oss av.

Men ett tillägg som är ett måste om du ska hålla på med WordPress är Visual CSS Style Editor. Detta tillägg fungerar som en webbplatsbyggare, dock endast i CSS. Du kan enkelt redigera din CSS i realtid utan kod.

Om du vill så kan du avinstallera detta plugin efter att du har designat din CSS. Den kommer att spara din CSS i en fil som du enkelt kan kopiera över till ditt temas styles.css fil. Vi går igenom detta plugin i mycket mer detalj på blogginlägget jag nämnde ovan

Här är en bra demo video:

Hur som helst så hoppas jag att allt går bra med din blogg! Jag försöker att publicera två till tre olika inlägg varje vecka på denna blogg, så titta gärna in då och då för mer tips och artiklar om webbsidor.

Webbsajten