Guide

5 vanliga problem med webbhotell

Problem? Ush. Problem med webbhotell? Aghh! Här är 5 vanliga problem du kan stöta på.

Artikel information

3 min lästid

Avatar för Redaktion

Senast uppdaterad
12 april, 2024

En ledsen person som sitter på en gräsmatta utomhus i solen. Förslag på problem på webbhotell finns ovanför personen. De olika förslagen är "Driftstörningar", "Hemsidan är seg", "Mejlen fungerar inte", "Slut på utrymme".

Ibland kan det uppstå problem med webbhotell.

I den här guiden reder vi ut vilka vanliga förekommande problem du kan ha med dit webbhotell och hur du kan lösa dem.

Problem med driftstörningar

De flesta problem med dålig upptid beror på webbhotellet. När det är driftfel så innebär det att din hemsida är nere och inte går att besöka. Driftstörningar kan orsakas av en rad olika saker som strömavbrott, överbelastning, eller att server hårdvaran helt enkelt har gått sönder. Det kan också vara planerat. Det kan vara så att webbhotellet behöver starta om servern på grund av en uppdatering likt windows update.

Det är så klart irriterande när din hemsida är nere och besökarna inte kan nå din hemsida. Driftfel då och då är ingen fara, men om det sker allt för ofta bör du byta till ett webbhotell med bättre upptid, eller skaffa en annan server som kan gå igång när den webbhotellet går ner.

Vi mäter upptiden och registrerar eventuella drift fel hos de mest populära webbhotellen med hjälp av Pingdom. Med hjälp av denna information kan du få en översyn för hur mycket problem du också kommer att uppleva med de olika webbhotellen.

Vi har också gjort en lista på de bästa webbhotellen i Sverige där vi även har listat upptiden. Upptid historiken för varje månad brukar vi inkludera i alla våra recensioner. Om vi har missat ett webbhotell, eller om du vill att vi håller koll på din hemsidas upptid så gör vi gärna det helt kostnadsfritt. Du behöver bara kontakta oss.

Problem med seg hemsida

Om din hemsida är seg och du har problem med responstid eller sidladdningstiden så behöver det inte alltid bero på webbhotellet. Faktum är att en väl optimerad webbsida kan lösa många av problemen.

Självklart kan ett snabbare webbhotell också hjälpa till med hastigheten, men en dålig optimerad hemsida kommer fortfarande att vara seg. Vi rekommenderar att du använder dig av PageSpeed eller light house i din webbläsare.

problem med webbhotell kan i bland bero på en dålig optimerad webbsida

PageSpeed hjälper dig att berätta vad du kan göra för att få din hemsida att ladda lite snabbare.

Du kan också använda dig av opcache om din webbsida använder sig av php som till exempel WordPress. Opcache är ett cachning-verktyg som gör alla dina webbsidor som använder dig av php snabbare. Det kommer tyvärr inte hjälpa dig om du bara använder dig av en enkel html/css hemsida.

I vilket fall som helst så är det viktigt eftersom att sidladdningstid har varit en rankingfaktor på Google sedan åtminstone 2010, och enligt Sean Work överger 40% av besökarna en webbplats som tar mer än 3 sekunder att ladda.

Problem med mejl

Om du har problem med att mejl hamnar i spam eller om du inte kan skicka eller ta emot e-post överhuvudtaget så beror detta oftast på dina DNS inställningar och inte nödvändigtvis något problem med webbhotellet.

DKIM och SPF är två viktiga saker när det kommer till att ditt mejl inte hamnar i spam. Det gör också så att andra inte kan luras och skicka mejl som står att det kommer ifrån ditt företag fastän att det inte gör det. Det finns ett jättebra verifieringsverktyg som du kan använda dig av för att vara säker på att du har DKIM och SPF.

Om du fortfarande har problem med att din mejl inte kommer fram så rekommenderar jag att du kontaktar ditt webbhotell eller börjar använda dig av en dedikerad tjänst för mejl som Google Workspace.

Problem med programvara

Låt oss säga att du vill använda dig av en webbplatsbyggare, eller något annat men det fungerar inte så bör du först se till så att allt är kompatibelt. Det kan vara så att du använder dig av PHP 8, men att det inte stöds av programvaran. Prova att byta till en annan PHP utgåva.

Problem med för lite utrymme och trafik

Om du får problem när du försöker att ladda upp någon fil så kan det vara så att du har fått slut på lagringsutrymme. Kontrollera gärna detta med hjälp av cPanel. Antingen så kan du uppgradera till nästa paket, eller så kan du välja att lagra stora filer som bilder på en annan plats än på webbhotellet. De flesta webbhotell brukar inkludera obegränsat med trafik så detta är oftast inte problemet om du har problem med webbhotellet.

Webbsajten