Att din eller ditt företags data kommer i fel händer är inte ovanligt. Det är lätt att tro att detta aldrig kommer att drabba dig, men det är helt fel tankesätt. Du kanske tror att ditt företag är för litet och inte värt att attackera. Men faktum är att hackare oftast brukar attackera små företag eftersom att de oftast har sämre datasäkerhet än de större och på så sätt är lättare mål.
Indirekt farliga virus
Cyberbrottslingar är både smarta och innovativa som hela tiden försöker komma på nya sätt att hacka sig in i ditt datasystem. Precis som riktiga virus är de flesta datavirus inte helt förödande. 2021 när kryptovalutor har ökat lavinartat så har även hackare utnyttjat detta. Virus som gör om din dator till en miner är hyfsat vanligt i dagsläge och de flesta vet inte ens en gång om att de är infekterade. Det kan vara så att din elräkning har ökat med flera hundra kronor, eller att din dators fläkt låter lite mer än vanligt, eller så märker du ingenting beroende på hur aggressivt din dator gräver efter kryptovalutor
Ett annat virus som också försöker att tjäna pengar på dig är annonsvirus. Om du märker att du får popup-fönster eller att sidor som egentligen inte ska ha annonser på sig som svt.se helt plötsligt är proppfyllt med massor av annonser så har du förmodligen drabbats av detta.
Farliga virus
Virus som krypterar alla dina filer och gör dem oåtkomliga, som sedan kräver att du ska betala tusentals kronor för att få tillbaka dem är bland de värsta du kan drabbas av. Detta drabbar för det mestadels Windows användare, så om du använder Mac eller Linux så är du nog säker.
Sist men inte minst så finns det virus som ger hackare tillgång till dina filer. Dessa slags virus brukar man kalla för råttor, från engelskans RAT. Det fungerar precis som ett fjärrstyrningsprogram och ger hackare tillgång till precis allt, inklusive din webbkamera och mikrofon samt alla sparade lösenord.
Ta säkerhetskopieringar
Det bästa sättet att skydda dig mot de flesta virus är att ta säkerhetskopieringar på dina filer regelbundet. Om de blir krypterade, eller infekterade så kan du alltid göra en fabriksåterställning på din dator och komma åt dina filer igen.
Det är också en bra ide om du själv krypterar dina filer så att om en hackare får tillgång till din dator så kan han inte göra något med dem.
Använd ett unikt lösenord
Sesam öppna dig må vara ett lätt lösenord men det är inte säkert. Se till att använda dig av ett unikt lösenord på varje sida du registrerar dig på.
Att använda sig av en lösenordsgenerator är inte en helt dum ide, men se till att du skriver upp lösenorden på papper, eller håll dem säkra på ett annat sätt. Du kan också använda dig av en så kallad lösenordshanterare. En lösenordshanterare är ett program som kan hålla koll på alla dina olika lösenord åt dig. Problemet blir bara om självaste lösenordshanteraren blir hackad.
Använd dig av en brandvägg
Du bör använda dig av en riktigt bra brandvägg. Om det är en Linux server du har så kan du exempelvis blockera alla IP adresser från andra länder. Eller om du använder dig av en statisk ip adress så kan du göra så att bara du kan logga in på servern via SSH.
Du kan också blockera alla portar som du inte använder.
Sunt förnuft
Det spelar ingen roll hur många säkerhetsåtgärder du tar om du eller dina kollegor inte har sunt förnuft. Du ska självklart aldrig ge ut ditt lösenord, och om du gör det se till att personen i fråga bara har tillgång till det han behöver. Installera aldrig program som verkar vara misstänksamma. Kolla gärna med en virussökning innan du öppnar programmet. Men även fast det står att det är säkert så behöver det inte alltid vara det. Det kan därför vara en bra ide att du öppnar program som du inte litar på i en virtuell maskin.