Guide

Vill du göra en hemsida? 5 enkla steg för att skapa en hemsida.

En samling av information om hur du kan göra en hemsida på olika sätt med 5 enkla steg.

Artikel information

3 min lästid

Avatar för Redaktion

Senast uppdaterad
24 juni, 2022

En Webbläsare med en hemsida öppen syns i mitten. WWW domän i högra hörnet och en server i vänstra hörnet.

Om du aldrig tidigare haft en hemsida, men vill skapa en så är denna guide perfekt för dig. Vi går igenom steg för steg för vad som krävs för att skapa en hemsida.

1. Skaffa ett webbhotell

Det första du behöver är ett webbhotell. Ett webbhotell är en plats där du kan ha din hemsida eller hemsidor på. Det kan vara allt från en blogg till en vanlig hemsida. Många webbhotell har publiceringsverktyg eller webbplatsbyggare. Det är en slags drag and drop byggare för din hemsida.

Om du behöver hjälp med att hitta rätt webbhotell till din hemsida så har vi gjort en topplista på de bästa webbhotellen.

2. Skaffa en domän

Du måste även köpa en domän till ditt webbhotell. Ett domännamn är det du ser i webbläsaren som länk, webbsajten.com. Välj gärna något som kommer att passa din nya hemsida. Tänk på att inte välja ett allt för långt domännamn och att det är bra om det är lätt att komma ihåg.

Om ditt domännamn är upptaget så kan du prova att välja en annan TLD, alltså ett annat slut (.se, .com, .org). Det måste faktiskt inte vara .se eller .com. Du kan också prova att göra ordet till plural istället för singular och se om det domännamnet är ledigt.

3. Bygg din hemsida med ett publiceringsverktyg

När du väl har ett webbhotell och en domän så är du redo att börja bygga din hemsida. Denna webbsida är byggd på WordPress. Här är en lista på några publiceringsverktyg som jag rekommenderar att du använder dig av:

  • WordPress – Väldigt enkelt att publicera innehåll. Det är som att skriva I Google Docs och sedan behöver du bara trycka på publicera. Perfekt val om du vill starta en blogg eller publicera artiklar på din hemsida.
  • Joomla – Joomla är likt WordPress, men inte lika enkelt att använda. Det är också ett bra val för dig som vill publicera innehåll på din hemsida
  • Drupal – Drupal är det publiceringsverktyg som de flesta nyhetssajter använder sig av. Likt WordPress och Joomla är Drupal också ett bra verktyg om du vill publicera artiklar på din hemsida
  • Sitebuilder – En webbplatsbyggare är ett verktyg som brukar inkluderas i ditt webbhotell. Här får du välja mellan tusentals redan färdiggjorda hemsidor och behöver endast redigera innehållet. Det är ett perfekt val för dig som bara vill ha en enkel hemsida och inte någon blogg eller liknande.

Du kan oftast installera alla dessa publiceringsverktyg med några enkla klick i kontrollpanelen hos ditt webbhotell. Om du inte hittar någon sådan funktion så kan du alltid installera det manuellt. Du hittar installations guiderna på deras hemsidor. Det brukar vara mycket enkelt att installera. Allt du behöver göra är att ladda ner .zip filen, ladda upp filen i filhanteraren hos ditt webbhotell och sedan extrahera .zip filen. Sedan behöver du bara besöka din webbsida och följa instruktionerna.

4. Gör din hemsida

När du har installerat det publiceringsverktyg som du har valt att använda dig av behöver du bara skapa självaste innehållet på din hemsida. Detta är lätt. Om du använder dig av WordPress så behöver du bara navigera till dindomän.se/admin och logga in.

Skapa ditt första inlägg för din hemsida

När du väl är inloggad går du till inlägg > skapa nytt och börjar skriva!

5. Teman och tillägg

WordPress är byggt på ett sådant sätt likt app store att du bara behöver installera ett tillägg om du vill ha en extra funktion på din hemsida. Det finns också tusentals olika teman att välja mellan. Allt detta är väldigt lätt och det kräver inte några förkunskaper. Här är några tillägg som jag rekommenderar för WordPress:

LiteSpeed Cache gör så att din webbplats blir snabbare. Detta gör i sin tur att du får högre ranking på Google och självaste använder upplevelsen blir bättre.

Detta tillägg hjälper din med SEO på ett enkelt sätt. När du skriver artiklar så får du välja vad du vill ranka för i Google. Sen så hjälper detta tillägg dig att skriva din artikel så att du rankar så bra som möjligt för det sökord du har valt.

Det fixar också allt det där andra som är bra för SEO som webbplatskarta.

Därför rekommenderar jag WordPress

WordPress är det som jag själv använder när jag vill skapa en hemsida. Jag har använt WordPress på över 5 olika webbsidor och än så länge så har det fungerat jättebra. Om du saknar en funktion så finns det en app för det, om du vill att din hemsida ska se annorlunda ut så finns det teman för det. Det finns till och med olika tillägg som gör så att du kan använda dig av en webbplatsbyggare för WordPress.

WordPress är perfekt till dig som är nybörjare, men även om du är avancerad av dig då det inte hindrar dig från att designa och göra den hemsidan som du vill.

Webbsajten