Guide

100% Upptid och Fallback DNS

Vill du att din hemsida alltid ska vara tillgänglig? Då ska du skaffa fallback DNS.

Artikel information

2 min lästid

Avatar för Redaktion

Senast uppdaterad
24 juni, 2022

En datormus som trycker på http:// i webbläsarfältet. Till höger om detta kommer följande frågeställning. "Uppdragskritisk hemsida?", "Flera webbhotell & fallback DNS ger maximal upptid"

Att hemsidan alltid är uppe är väsentligt, speciellt om det är en riktigt stor hemsida då en hemsida som är nere både förlorar pengar och Google rankning.

Det går inte bara att välja ett stabilt webbhotell. Faktum är att alla webbhotell kommer att vara nere någon gång. Kanske går deras server sönder, eller så börjar det brinna i deras datacenter som det gjorde i OVHcloud’s datacenter.

Så vad är lösningen till detta? Jo att ha två olika webbhotell samt fallback DNS.

Vad är fallback DNS?

What is DNS Failover and how does it work? DNS Made Easy Explains

Fallback DNS fungerar så att den kollar om din webbserver är offline i bestämda tidsintervall. Om din webbsida är nere så ändrar den automatiskt DNS inställningen till den sekundära servern.

Den enda nackdelen är att det kan vara lite dyrare då man behöver köpa två olika webbhotell. Men om upptid och redundans är viktigt för dig så är det totalt värt det.

När det kommer till redundans så fungerar det andra webbhotellet som en säkerhetskopia också. Om det ena webbhotellets server skulle gå sönder och förlora all data så har du fortfarande kvar det. De flesta betalda backup tjänster brukar ju kosta 50kr i månaden, så varför inte lägga pengarna på ett extra webbhotell?

Hur skaffar jag det?

Det finns två olika sätt du kan gå till väga när du ska skaffa denna tjänst. Antingen så betalar du extra för en så kallad premium DNS som inkluderar detta, eller så kan du välja att själv installera mjukvara på en VPS.

DNS Mad Easy och ClouDNS erbjuder båda fallback DNS. Det kostar runt 3-5 dollar per månad, eller 20-36kr per månad. Om du inte redan har en VPS som ligger och skräpar så rekommenderar jag starkt att du köper en sådan här tjänst. Det är också betydligt lättare än att installera det själv.

Fixa det själv

Om du vill fixa det själv så behöver du göra ett skript som pingar båda servrarna och ser om de är tillgängliga. Om ena webbhotellet går ner så behöver det ändra A record i din DNS med hjälp av API.

Webbsajten