Att välja webbhotell är inte alltid det lättaste. Här följer 10 tips du bör använda dig av när du ska välja webbhotell för personligt eller företagsbruk.
1. Upptid
Upptid brukar räknas i procent och är den andelen som din webbsida är tillgänglig. Upptid bör alltid vara det viktigaste när du ska välja webbhotell då en dålig upptid negativt påverkar din ranking i Google och användarupplevelsen för dina besökare. Vi har tagit fram upptiden för några av alternativen via Pingdom.
2. Responstid eller sidladdningstid
Sidladdningstid är den tid det tar för besökaren att ladda in hemsidan. Ju längre tid det tar för hemsidan att buffra desto sämre är det, inte bara för användarupplevelsen utan också för SEO. Ingen gillar långsamma hemsidor, och du riskerar att förlora många av dina besökare om ditt webbhotell är segt.
Det tar inte alls lång tid för besökarna att klicka in på en annan webbsida istället. Enligt Sean Work överger 40% av besökarna en hemsida som tar mer än 3 sekunder att ladda. Så se till att när du ska välja webbhotell så kan du alltid jämföra de olika hastigheterna i vår lista som vi har gjort.
3. Resurser
Resurser som RAM-minne och processorkraft blir allt viktigare. Detta har en direkt påverkan på hur många besökare din webbsida kan hantera innan den börjar att bli icke responsiv. Det kan faktiskt skilja ganska så mycket mellan de olika webbhotellen när det kommer till detta. Vissa webbhotell erbjuder endast 0.1GB RAM-minne, medans andra erbjuder hela 3GB RAM-minne.
4. Lagringsutrymme
Mer lagringsutrymme än vad du behöver är inte alltid bättre. Precis som internet hastighet så är inte 100 Mbps bättre än 1000 Mbps om du inte använder dig av mer än 100 Mbps. Det är helt enkelt bara mer kapacitet. Men det är fortfarande ett knep de flesta försäljare brukar använda sig av.
Istället för självaste kapaciteten bör du kolla om de använder sig av gammal teknik som HDD eller nyare teknik som SATA SSD, eller till och med NVMe. Denna hemsida använder ungefär 500MB i lagringsutrymme. 10GB SSD är mycket bättre än 100GB HDD i mitt fall.
En hemsida är alltså inte som ett spel som kräver flera Gigabyte i utrymme.
5. Priset
Priset är såklart alltid viktigt i en öppen marknad. Det är inte helt fel om du kan spara några kronor här och där om du kan.
De flesta i industrin brukar erbjuda ett pris det första året och sedan ett helt annat pris det andra året. Om vi tar Miss hosting som ett exempel så är priset för det första året 9 kr/månad, och för andra året är det hela 49 kr/månad. Det är viktigt att du inte låter dig luras och tror att det alltid är lika billigt som det var det första året och jämför priset för både första året och andra året hos alla de webbhotells alternativ som det finns att välja på.
Sen brukar priset också vara exklusive moms, så du kan lägga på 25% på det skriva priset.
6. Tekniken
Vilken teknik använder webbhotellet sig av? Se gärna till så att de använder sig av den senaste PHP variationen, men även erbjuder möjligheten att använda en gammal PHP variation. Det kan vara så att ditt program endast har stöd för en gammal eller ny PHP variation. WordPress brukar alltid ha stöd för den senaste programvaran.
Sen så är det också viktigt att kolla vilken webbserver de använder sig av. Jag rekommenderar LiteSpeed och Nginx webbserver. De är de absolut snabbaste alternativen samtidigt som de har störst kapacitet
7. Support
Kundtjänst är väldigt viktigt. Att de erbjuder 24/7 support är ett plus men inte nödvändigtvis bättre än en kompetent kundtjänst. Oftast brukar det erbjudas support via e-post och live chatt, men ibland även via telefon. Själv så föredrar jag live chatt då det är väldigt svårt att beskriva vissa problem över telefon.
Ett tips kan vara att testa supporten innan du köper ett webbhotell. Pratar de svenska? Löser de dina problem eller får du bara ett standardsvar?
8. Webbplatsbyggare
En webbplatsbyggare är ett väldigt populärt och enkelt sätt att starta en hemsida. En webbplatsbyggare är ett drag and drop verktyg som du kan använda dig för att skapa din egen hemsida. Likt WordPress så kräver det inte förkunskaper i programmering eller liknande. Det kan faktiskt vara så att det är lättare än WordPress då du endast behöver trycka på det du vill ändra-
9. Trafik
Om du får många besökare så kan en begränsad trafikmängd vara ett problem. Detta brukar dock aldrig vara fallet då det tar väldigt många besökare för att ens använda upp en ynka gigabyte. Om du har massor av videor, bilder och filer som du laddar ner ofta så kan det däremot gå åt mycket trafik!
Det kan ändå vara skönt om webbhotellet erbjuder obegränsat med trafik så att du inte behöver tänka på det även om du inte behöver mycket.
10. E-post
Möjligheten att ha din egna personliga e-post är också viktigt när du ska välja webbhotell. Nästan alla webbhotell brukar inkludera detta, men vissa kan sätta begränsningar på hur många e-postadresser du kan ha.