Gratis webbhotell, vad är det och varför ska du undvika det?
När du letar efter ett webbhotell för första gången så kan de gratisalternativ låta mycket frestande. Om man kan spara pengar så gör man ju gärna det där det går. Men låt dig inte luras, ingenting är egentligen gratis.
Om du inte har några pengar och behöver få upp något online så rekommenderar vi att du använder dig av Google Docs, eller något liknande för din hemsida 🙂
Ingenting är egentligen gratis
Gratis webbhotellen måste tjäna pengar på dig på ett sätt eller annat. Vilken metod de använder varierar. Oftast brukar detta innebära att annonser placeras på din hemsida, eller att det finns andra extra avgifter.
Det kan vara så att de sätter väldigt mycket begränsningar på din hemsida och lovar att dessa problem ska försvinna om du bara uppgraderar till deras premium plan. Det kan handla om att du endast får några enstaka MB i lagring och väldigt lite bredband. Ingen FTP-åtkomst eller filhanterare som medför att det inte heller finns något enkelt sätt för dig att byta till en annan leverantör.
Självaste iden är att du som kund ska känna att det är för svårt för dig att byta webbhotell samtidigt som att du måste uppgradera till en betald plan för att överhuvudtaget få åtkomst till din webbsida när bredbandskapaciteten är slut. Och vem vet hur mycket det kommer att kosta i slutändan?
Sen så har vi självaste annonserna. De flesta gratis webbhotellen brukar sätta ut massor av annonser på din webbsida för att tjäna pengar på den. Inte nog med att det försämrar upplevelsen för dina besökare så får du inte en enda krona för det. Det enda sättet att få bort dessa annonser är att uppgradera till deras betalda plan.
Dåliga villkor.
Om du ska använda dig av ett gratis webbhotell rekommenderar jag stark att du äger domänen. Ett domännamn behöver inte vara dyrt alls. Du kan få .xyz för ungefär 10kr per år.
Om du ändå bestämmer dig för att använda dig av deras gratis domän så finns det stora risker. Vad gör du om de bara stänger av ditt webbhotell utan förvarning? Inte nog med att du har förlorat alla filer så har du också förlorat din domän.
Om du har en egen domän så kan du skaffa ett nytt webbhotell och alla länkar du har delat finns fortfarande kvar. Det samma gäller alla sökmotor rankningar (SEO).
Planerar du att sälja din blogg? Då kan du få problem
Om du planerar att sälja din webbsida som du har startat upp hos ett gratis webbhotell så kan du få problem. Du behöver läsa igenom de användarvillkor och allt det finstilta som du accepterade när du började använda dem.
Vissa gratis webbhotell är kända för att behålla äganderätten till din hemsida som du har gjort. Så var säker på att du inte lämnar över någon äganderätt innan du startar din hemsida.
Det kommer förmodligen att se hemskt ut
De kommer förmodligen bara att erbjuda några enstaka teman med grundläggande funktioner som ser ut att vara ifrån 90 talet. Vad du än gör så kommer du stöta på begränsningar.
Så vad gör jag?
Det finns såklart andra sätt att få upp en hemsida helt gratis. Du kan antingen själv starta upp en webbserver på din dator eller fråga om någon vill sponsra din hemsida.
Att installera din egen webbserver är lätt. Det finns många bra guider på hur du gör detta. Ett exempel är dbwebb. Se bara till så att du öppnar port 80 och 443 på din router så att andra också kan besöka din hemsida.
När det kommer till sponsring så är inte det så väldans svårt heller. De flesta webbhotellen erbjuder faktiskt sig att sponsra din hemsida åt dig så länge du kan skriva ett inlägg om dem på din hemsida. Svårare än så är det inte och du slipper också ha på din dator dygnet runt.
Sammanfattning
I slut ändan är det nog inte värt det. Du kommer inte att tjäna en enda krona. Glöm inte att tid är pengar. Om du verkligen vill ha ett gratis webbhotell så rekommenderar jag att du antingen själv fixar det från din dator, eller att du blir sponsrad av något av de olika val av webbhotell som redan finns.
Vi har redan jämfört många av Sveriges olika webbhotell och många av dem erbjuder sponsor. Annars så köper du bara ett webbhotell. Så dyrt är det inte. Det brukar kosta ungefär 20kr per månad, samma som en chips påse.