Guide

3 populära alternativ till webbhotell

En samling av information om 3 populära alternativ till webbhotell, och deras fördelar samt nackdelar.

Artikel information

2 min lästid

Avatar för Redaktion

Senast uppdaterad
24 juni, 2022

En tabell som visar de för och nackdelar med att köra en hemsida på server gentemot bloggtjänster.

När det kommer till att skaffa en hemsida så behöver ett webbhotell inte alltid vara lösningen. Det finns många olika alternativ till webbhotell. Här är några av de mest populära alternativen

VPS

VPS eller virtuell privat server brukar vara nästa stegs uppgradering efter webbhotell, men det är inget fel med att skippa webbhotell och starta med VPS direkt. Om du köper en VPS så får du själv välja hur mycket RAM-minne, lagringsutrymme samt hur många CPU kärnor du vill ha.

Du får också själv välja vilket operativsystem och vilken programvara du vill använda dig av till din hemsida. Själv brukar jag använda mig av Nginx webbserver. Den enda nackdelen är att det brukar vara dyrare och en enkel kontrollpanel som cPanel är inte inkluderat.

Dedikerad server

Med en VPS så får du en del av en server. Med en dedikerad server istället så får du hela servern. En dedikerad server fungerar på samma sätt som en VPS, men brukar ha mycket mer resurser som RAM-minne och allt är dedikerat till dig. Det är alltså inga problem om du skulle använda 100% av CPU, och det är ingen som kommer att klaga på dig. Den enda nackdelen är att det är väldigt mycket dyrare än en VPS, och kan komma att kosta flera tusen kronor i månaden.

Dedikerad server är ett alternativ till webbhotell

Din egna dator

En server är egentligen bara en dator som är på dygnet runt, så du skulle egentligen kunna använda din dator som ett billigt alternativ till webbhotell. Även om fördelen är att det är billigt så finns det flera nackdelar. Du måste ha en snabb och stabil internetanslutning, samtidigt som du behöver ha på din dator dygnet runt. Det kan också bli ganska så varmt, speciellt under sommaren, men så länge du inte har datorn i sovrummet så bör det inte vara några problem.

Om du gör allt rätt så kommer det inte vara några problem. Men det är viktigt att tänka på att om du får strömavbrott så kommer dina besökare inte att kunna nå din webbplats. De flesta serverar har två nätaggregat om det skulle gå sönder, samtidigt som de även har en dieselgenerator om det blir strömavbrott.

Bloggtjänster

Det finns flera olika bloggtjänster där du kan ha din hemsida eller blogg. Två exempel på sådana tjänster är Blogger och WordPress. Många av dessa tjänster är också gratis och kan fungera utmärkt till en mindre hemsida, men gratistjänster är oftast inte ett bra alternativ till webbhotell. Miljön är väldigt begränsande och du kan inte utforma din hemsida som du vill. Du får till exempelvis inte tillgång till massor av tillägg som du får om du använder dig av ett vanligt webbhotell och installerar WordPress. Dessutom kan det vara svårt att flytta från en sådan tjänst eftersom de oftast inte brukar ge dig tillgång till dina filer.

Webbsajten