Guide

Starta en WordPress blogg – steg för steg

Starta en blogg med hjälp av WordPress idag. Det är inte svårt. Denna guide är för dig som vill starta en WordPress blogg

Artikel information

4 min lästid

Avatar för Redaktion

Senast uppdaterad
12 april, 2024

Starta en WordPress blog olika steg

Vill du starta en blogg, men kanske inte riktigt vet hur? Då har du hittat rätt!

Vi går igenom steg för steg för hur du kan starta en blogg med hjälp av WordPress på rätt sätt. Det kommer inte ta mer än 15 minuter, även fast du är helt okunnig.

Denna guide är utformad för dig som är ny till när det kommer till att blogga. Men om du redan har bloggat innan så går det också bra.

Om du skulle köra fast så får du gärna lov att kontakta oss på Webbsajten så ska vi försöka att hjälpa dig.

Jag vet att du kanske tror att starta en blogg är ett väldigt stort och svårt projekt. Men det behöver det inte vara! Jag har själv bloggat i flera år nu och jag ska försöka att dela med mig av mina tips på vad du bör göra.

Så hur ska du starta en blogg?

Så här kan du starta en blogg

Det första du behöver är ett webbhotell. Om du inte redan har ett webbhotell så kan du ta en titt i vår lista på riktigt bra webbhotell som vi har jämfört och utvärderat.

Bästa webbhotell för en blogg

HostUp webbhotell är ett riktigt bra webbhotell när du ska använda dig av WordPress. Med detta webbhotell inkluderas LSCache som hjälper till att optimera din webbsida och gör den mycket snabbare

Skapa en blogg med WordPress

Så här skapar du en WordPress blogg, steg för steg:

  1. Välj ett webbhotell. Vi rekommenderar HostUp.
  2. Hitta en bra domän som passar temat för din blogg.
  3. Installera WordPress.
  4. Gör din blogg mer personlig och ändra temat
  5. Installera tillägg.

Välj ett domännamn

Det första du behöver för din blogg är ett domännamn. Det finns flera saker man ska tänka på när man ska välja ett domännamn, men försök att välja ett som passar temat på din blogg. Om du ska skriva om katter, kanske du ska välja något som har med katter och göra. Om det är en personlig blogg kanske du ska ha ditt namn.

När du har kommit på vilket domännamn du vill ha så är det viktigt att först ta reda på om det redan är registrerat eller inte. Jag rekommenderar att du använder dig av Internetstiftelsens Är domännamnet ledigt verktyg.

Om det är ledigt, grattis! Nu är det bara att registrera det innan någon annan gör det. Jag har tagit fram en lista på de bästa domänleverantörerna som du kan använda dig av. Det spelar egentligen ingen roll hos vem du registrerar ditt domännamn.

Installera WordPress

Att installera WordPress är extremt lätt. Det tar bara några minuter.

Det finns två sätt som du kan installera WordPress på. Antingen så gör du det manuellt, eller så använder du dig av ett automatiskt verktyg som gör det hela åt dig inom några knapptryck.

Installera manuellt

Det första du behöver göra är att ladda ner WordPress.

Hur du laddar upp och extraherar WordPress är beroende på vilken kontrollpanel du använder dig av, men vanligtvis behöver du navigera till din filhanterare och sedan trycka på ladda upp. Sen behöver du högerklicka på filen och trycka på extrahera.

2. Skapa databas

Det andra steget är att skapa en databas till din WordPress installation. I cpanel är detta hyfsat lätt. Först behöver du navigera till MySQL-databaser sen skriver du i ett databasnamn och trycker på skapa databas.

Du behöver också skapa en användare till din databas. Det gör du på samma sätt, men under Lägg till ny användare. Glöm inte att spara lösenordet.

Sist men inte minst så behöver du ge användaren tillgång till databasen. Det gör du under Lägg till användare i databas

3. Konfigurera WordPress

Det sista steget i den manuella installationen av WordPress är att konfigurera det. Det gör du genom att besöka din hemsida och sedan följa alla steg. Det är där du ställer in databasen, och skapar ett konto som du sedan använder för att blogga med.

Installera automatiskt

Att använda sig av ett klicks installation är det bästa.

Installera WordPress automatiskt är bra om du vill starta en blogg

Med detta är det bara att fylla i textrutorna och sedan klicka på installera. Det som är viktigt är att välja ett starkt lösenord.

Du kommer till denna sida genom att I din cpanel helt enkelt söka efter WordPress.

Gör din blogg mer personlig

Ändra temat på din blogg

När du är inloggad på din blogg, dindomän.se/wp-admin, så kan du på höger sida se en rad olika val. Navigera till utseende > teman > lägg till nytt. Här kan du välja bland hundratals olika gratis designer.

Installera tillägg

Precis som i din telefon finns det i WordPress appar för precis allt, och jag menar precis allt! Det finns säkert över hundratusen olika appar för allt du kan tänka dig. Navigera till tillägg > lägg till nytt och sök efter något som du vill att din blogg ska ha.

Sammanfattning

Du har nu en blogg, och vet hur du kan ändra temat och lägga till tillägg. Men du kanske inte vet vilka tillägg du vill ha. För mer ingående information om teman och tillägg så rekommenderar jag att du följer vår WordPress introduktion.

När du väl har kommit igång och börjat skriva några artiklar så rekommenderar jag att du även tar en titt på vilka tillägg som du kan installera som hjälper med din SEO på WordPress.

Webbsajten