Vanliga frågor om webbhotell

Vanliga frågor om Webbsajten och webbhotell

Artikel information

2 min lästid

Avatar för Redaktion

Senast uppdaterad
30 oktober, 2022

Du kanske tycker att detta är ett lite konstigt inlägg för en blogg, men detta är en bra artikel för dig som har frågor om webbhotell som du kanske kan hitta svaret till innan du kontaktar oss. Om du ändå inte skulle hitta svaret på dina frågor så får du gärna kontakta oss så ser vi till att hjälpa dig inom rimlig tid och även lägga till mer frågor och svar.

Här är vår integritetspolicy

Hur många webbsidor behöver jag?

Webbhotell brukar ibland begränsa antalet webbsidor du kan ha, men vad menas egentligen med antal webbsidor? Jo antal hemsidor är egentligen antal unika domäner, domän1.se, domän2.se. Du kan fortfarande ha oändligt många hemsidor under samma domän och det kommer fortfarande bara att räknas som en hemsida.

Hur stort utrymme behöver jag?

Hur stort utrymme du behöver beror såklart på hur stor hemsida du har. En enkel webbsida som denna använder inte mer än 1 GB lagringsutrymme. 10-30 GB räcker gott o väl för de allra flesta webbsidor. Om du planerar att ladda upp massor av videor då kan du istället behöva mycket mer utrymme. Vi rekommenderar att du skaffar ett webbhotell med 10GB diskutrymme och ser till att webbhotellet använder sig av SSD lagring istället för en vanlig gammal hårddisk.

Hur många databaser behöver jag?

Du behöver oftast bara en databas per webbsida. En WordPress webbsida behöver bara en databas. Beroende på om du har flera olika installationer av WordPress, eller mer än en webbsida kan du behöva mer än en databas. De flesta webbhotell brukar ge dig obegränsat antal databaser nu för tiden.

Är det enkelt att byta webbhotell?

Att byta webbhotell är mycket enkelt. Om båda webbhotellen använder sig av cPanel brukar du kunna be det nya webbhotellet att fixa allt åt dig. Vi har gjort en bra guide som visar hur du gör.

Är VPS ett bättre alternativ för mig?

VPS är egentligen det bästa alternativet för dig som är teknisk kunnig och har lite extra pengar som du kan tänka att lägga på din hemsida. En VPS är mycket mer flexibel än ett webbhotell och du är inte begränsad till några enstaka program utan du får själv installera det du vill. En VPS är också mycket mer skalbar än ett webbhotell och passar webbsidor med mycket trafik.

Hur gör jag en hemsida?

Att göra en hemsida är inte alls svårt. Jag rekommenderar att du använder dig av WordPress till din första hemsida. Likt din telefon har WordPress appar för precis allt du kan tänka dig, och att skriva inlägg är lika lätt som att skriva i Google Docs.

Hur installerar jag WordPress?

Att installera WordPress är mycket enkelt. De allra flesta webbhotell har Softaculous 1-klick installerings programmet. Det gör så att du kan installera WordPress med några enkla klick och det kräver ingen förkunskap.

Hur väljer jag domän?

När du väljer domän bör du i första hand ta en .se eller .com domän. Se till att välja ett domännamn som är lätt att komma ihåg, helst kort. Det kan gärna bestå av ett eller två ord. Försök att välja ett domännamn som passar din nisch.

Om du inte hittar något svar på dina frågor kan du också prova att googla runt eller kolla efter liknande bloggar.

Webbsajten